Există peste 1.500 de specii de rozătoare în lume, multe dintre fiind cunoscute de către noi, cum ar fi: hamsteri, cobai, veverițe, castori etc, dar cele două vietăți care apar în mintea noastră cel mai des atunci când folosim termenul de „rozătoare”, sunt șoarecii și șobolanii. Aceste două rozătoare au avut un impact destul de mare asupra noastră și, deși au multe asemănări, cum ar fi cozile lungi, ochii negri, mustățile lungi, incisivii în continuă creștere și o atracție pentru a-și face casă în structuri artificiale. În următorul articol ne vom concentra asupra a ceea ce fac aceste două animale diferite, de ce sunt dăunătoare și periculoase pentru cămine și afaceri și cum să apelăm corect la o companie de combatere a dăunătorilor.

Care este diferența de dimensiuni între șoareci și șobolani?

Un șoarece de casă complet crescut măsoară în jur de 12-20 cm. Un șobolan complet crescut are aproximativ 40 cm. Dar, rețineți că un șoarece adult și un șobolan pot arăta asemănător atunci când se furișează de-a lungul unui perete din bucătărie sau cămară. Pentru a identifica cel mai corect cu ce fel de dăunători aveți de-a face, este indicat să apelați la o companie specializată în servicii de deratizare, dezinsectție și dezinfecție.

servicii ddd brasov

Care este diferența de greutate între șoareci și șobolani?

Șobolanii sunt mai mari decât șoarecii și mănâncă mai mult decât șoarecii, așa că nu este surprinzător că și cântăresc mai mult decât șoarecii. Un șobolan tipic cântărește în jur de 225 de grame, iar un șoarece normal cântărește doar în jur de 20 de grame. Greutatea variază în funcție de mai mulți factori.

Care este diferența dintre dieta unui șobolan și cea a unui șoarece?

Atât șoarecii, cât și șobolanii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că mănâncă plante și animale, dar tind să se bucure de alimente diferite. Șobolanii tind să mănânce mai mult, deoarece sunt mai mari și pot intra în obiecte mai mari. Vor mânca orice, dar în general gravitează spre articole precum carne, alimente pentru animale de companie, pește și brânzeturi depozitate. Șoarecii preferă cerealele, fructele, legumele, semințele și nucile, dar pot mânca carne, inclusiv cea de la șoareci morți. În vremuri de foame, un șoarece își va mânca chiar și coada. Cu toate că dispozitivele profesionale cum ar fi cursele pentru șoareci și capcanele pentru șobolani au anumite rezutate, acestea nu sunt atat de eficiente comparativ cu sfatuile și metodele profesionale de combatere a dăunătorilor pe care vi le poate oferi doar un specialist.

Care dintre șoareci și șobolani se reproduc mai repede?

Într-o durată scurtă de viață a unei femele șoarece de 1,5 până la 2,5 ani, ea poate produce peste 300 de pui. Și acei pui pot începe împerecherea încă de la vârsta de 4 săptămâni. După cum probabil vă puteți imagina, câțiva șoareci pot produce rapid o populație mare. Dar șoarecii nu pot concura cu șobolanii. Într-un an scurt, o pereche de șobolani poate produce până la 2.000 de pui.

Care sunt diferențele dintre excrementele de șoarece și exctrementele de șobolan?

Se știe că șoarecii și șobolanii se hrănesc în zone murdare, cum ar fi tomberoanele, coșurile de gunoi și canalizarea. În timp ce se află în aceste locuri, mănâncă materiale care se descompun și preiau bacterii. Când se târăsc pe tejghele, în interiorul dulapurilor și al sertarelor și pe orice tip de suprafețe, aceștia lasă în urmă bacterii dăunătoare prin spălarea blănii și excremente peste tot pe unde colindă. Pentru a distinge excrementele de șoareci față de cele de șobolan, este important să le cunoaștem diferitele dimensiuni și forme. Dejectiile de șobolani sunt mai mari, cu capete mai rotunjite, măsurând în jur de 7-9 mm. Excrementele șoarecelui sunt mai ascuțite la capete și măsoară doar 4-7 mm. Pentru a nu vă bate capul cu identificarea tipului de dăunători și pentru a nu vă supune direct unor riscuri inutile, Naptera Solutions Brașov vă stă la dispoziție pentru consultanță și vă oferă servicii profesionale de dezinsecție, deratizare și dezinfecție de cea mai înaltă calitate.

Ce probleme provoacă șoarecii și șobolanii?

Deși atât șoarecii, cât și șobolanii au nevoia de a mesteca în mod constant din cauza incisivilor lor în continuă creștere, șobolanii tind să facă mai multe daune, deoarece sunt mai mari și au dinți mai puternici. De fapt, se știe că șobolanii mestecă prin plasă de sârmă, blocuri de cenușă, aluminiu, beton și cărămidă. Cu toate acestea, acei șoareci mici pot face și unele daune destul de semnificative. Șoarecii pot deteriora obiectele depozitate în pod, structurile din lemn și chiar vor mesteca cablurile, ceea ce poate provoca un incendiu în casă.

Dacă vedeți sau auziți dovezi ale rozătoarelor în interiorul casei sau al afacerii dumneavoastră, un lucru important de remarcat este că ambele rozătoare pot fi extrem de dificil de eradicat complet fără ajutor profesional. Dacă aveți nevoie de asistență, echipa Naptera Solutions Brașov este bucuroasă să vă ajute cu servicii profesionale de prevenire și de combatere a dăunătorilor.